Att åtgärda fel själv

Om något på bilen går sönder kan det ske när som helst. Ibland sker det under en resa, kanske när ekonomin är lite skral eller när det är fullbokat på verkstaden. Då kan det vara bra att kunna åtgärda en del saker själv. Men det gäller att ha koll på vad man gör, annars kan man snart ha gjort saken än värre. Men vilka saker kan man åtgärda på egen hand och hur går man till väga?

Byta däck

En sådan sak som att byta däck vid till exempel en punktering kan de flesta bilägare göra själva. Då behöver man en domkraft och såklart ett nytt däck på fälg. När det gäller hanteringen av domkraften gäller det att vara lite försiktig. Varje år kan man läsa i tidningar som Expressen att garagedomkrafter givit vika och att folk skadat sig.

För att byta däcket börjar man med att lossa bultarna. Sedan hissar man upp bilen, tar bort bultarna helt och sedan tar man av det trasiga däcket. Man sätter sedan dit det nya däcket och skruvar fast det ordentligt. Man tar sedan ner bilen och drar åt bultarna ytterligare vid behov. Det trasiga däcket bör man lämna in för lagning eller byte snarast möjligt.

Byta lampor

Att köra runt med trasiga glödlampor är både olagligt och farligt. Därför bör man byta dem så fort man kan. I de allra flesta fall kan man lösa det på egen hand. Det förekommer dock att nyare bilar kräver specialverktyg för arbetet och då kan bilen behöva lämnas in. Under tiden bör man undvika att köra i mörker. Bara för att verkstaden inte har tid kan man dock inte undvika böter om man blir stoppad i en kontroll.

Bromsbyten

Om bilens bromsar är dåliga bör de bytas omgående. Att köra runt med trasiga bromsar innebär livsfara. Om man har lite kunskaper kan man ofta byta bromsar själv, i alla fall på äldre bilmodeller. Det gäller dock att man har koll på vad man gör. Om man känner sig det minsta osäker bör man undvika att ge sig på arbetet och istället lämna in bilen. Tills dess att reparation sker bör man köra så lite som möjligt beroende på hur allvarligt felet är. Det kan bilverkstaden ofta svara på.

marinate