Fördel för plånboken att välja begagnat

Att köpa en ny bil kostar minst 100 000 kronor i de allra flesta fall. Prislappen kan sedan stiga upp till flera miljoner kronor. Det är en hel del pengar att satsa på ett fordon. Bilen kommer dessutom att tappa i värde snabbare än man kan ana. En begagnad bil får du för under 30 000 kronor och även då kommer den att vara i bra skick. Begagnade bilar är alltså betydligt bättre för plånboken än nytillverkade sådana, inte bara vid inköpet ska det visa sig.

Reparera en nytillverkad bil

Bara en så enkel sak som att byta lampa på bilen kan vara svårt om du inte är så händig av dig. Har du dessutom en nytillverkad bil kan det bli helt omöjligt. Då kan du nämligen behöva speciella verktyg. För andra reparationer kan du behöva en dator för att kunna släcka varningslampor med mera. Kör du en äldre bil och en lampa slutar fungera är det bara att svänga in vid bensinmacken för att köpa en ny sådan. Om du inte kan byta lampan själv är det garanterat någon på macken som snabbt löser bytet. Har du en ny bil är det inte bara verkstadsbesöket och lampbytet som kostar pengar. Blir du stoppad i en poliskontroll och lampan inte lyser kan du inte slippa böter bara för att du väntar på en tid hos verkstaden. Då har polisen rätt att bötfälla dig och botens belopp kan ligga på omkring 1000 kronor. Om du har tur kan du få åka vidare men om du träffar på en polis dagen efter med samma fel har du antagligen inte samma tur.

När det gäller de nytillverkade bilarna kan det också vara så att du måste besöka en märkesverkstad för att kunna göra vissa reparationer. Det kan också kosta extra pengar. De mindre verkstäderna har helt enkelt inte rätt datorer, verktyg med mera som krävs för att kunna reparera bilen.

Bilen och värde

En bil tappar snabbt i värde. Om du köper en ny bil och måste sälja den efter ett kort tag kan du inte förvänta dig att få några stora pengar tillbaka. En begagnad bil är inte lika dyr i inköp och ofta behöver man inte heller låna för att köpa den. Dessutom kan man ha råd att ha kvar den begagnade bilen även om ekonomiska bekymmer skulle uppstå.

marinate