Att ta körkort

För att få köra bil och många andra fordon i Sverige måste man ha ett körkort. Det finns dock vissa undantag. På inhägnade områden, på folkracebanor och liknande kan man få köra utan att det finns något körkort. Dock ska man i regel kunna visa sina kunskaper på annat sätt.

Hitta rätt trafikskola

För att skaffa ett körkort kan man antingen gå på en trafikskola, eller läsa teori och köra privat. De allra flesta som ska ta körkort väljer dock att i alla fall ta en del lektioner på en trafikskola. När man ska välja en trafikskola i Uppsala kan det vara bra att jämföra dem. Som elev måste man trivas med sin trafikskola, sättet skolan lär ut på och så vidare.

Vad kostar det att ta körkort?

Hur mycket det kostar att ta körkort varierar. Om man läser teorin på egen hand och kör en del privat kan man få ner kostnaden rejält. Är det så att man behöver ta flera teorilektioner och flera timmars körlektioner blir kostnaden högre. Olika trafikskolor har också olika priser på sina lektioner. En sak som man dock inte kan påverka är Trafikverkets avgifter för prov och fotografering. Om man vill spara lite pengar men misstänker att man kan behöva en del lektioner på trafikskolan kan det vara billigare att gå en intensivkurs.

Proven som ska bli godkända

När man sedan ska ta sitt körkort behöver man bli godkänd på både ett praktiskt och ett teoretiskt prov. I det teoretiska provet finns flera frågor, och de kan handla om allt möjligt inom trafiksäkerhet och körning. Det kan vara frågor om skyltar, om däcktryck, situationsbaserade frågor mycket annat. Man får bara ha ett fåtal fel på provet och klarar man sig inte får man göra om hela provet vid ett senare tillfälle.

Det praktiska provet är en uppkörning. Då kör man bilen och bredvid sig har man en person från Trafikverket. Den personen tittar på hur man kör och gör en bedömning av körningen. Om man kör på ett trafiksäkert sätt blir man godkänd, om inte så får man göra om uppkörningen.

Körkort och arbetsmarknaden

I dag behöver man ett körkort för i stort sett alla jobb, om inte annat för att kunna ta sig till arbetsplatsen. Det är därför som så att man i dag kan få lån från CSN just för att ta körkort om man varit arbetslös en längre tid.

Körkort för automatväxlad bil

Om man tycker att det är svårt att köra en manuellt växlad bil, eller om man har någon typ av funktionshinder kan man få ett körkort som bara gäller för automatväxlade bilar. Det betyder att man inte får köra en manuellt växlad bil utan att senare ta om sitt körkort. Men det kan vara en bra lösning för den som behöver ett körkort.

marinate