Handla bil på annons

Varje år köps och säljs tusentals bilar på annons i Sverige. I de allra flesta fall är det privatpersoner som står bakom annonserna. Bilannonser finns i lokaltidningar, på nätet och i speciella biltidningar. Många lockas av låga priser men det gäller också att vara observant när man väl är och tittar på bilen.

Gör riktiga kontroller

Det är inte alltid bara att köpa bilen och så är det färdigt. Om du som bilköpare verkligen vill veta vad det är du betalar för måste du kontrollera bilen. Du bör till exempel göra en slagning på registreringsnumret och sedan jämföra det med chassinumret. Du bör också se till att bilen inte har registrerats som skrot i ett annat land, exporterats och sedan importerats till Sverige som körbar. Då kan reparationerna nämligen vara lite tveksamma och det är inte säkert att svenska försäkringsbolag vill ta in bilen. Då blir den helt okörbar.

Du bör också se efter om det finns några skulder förknippade med bilen. Om tidigare ägare inte betalat bilskatten ligger det kvar i registren och du som ny ägare måste betala skulden för att bilen ska få köras. Om skulderna gått till Kronofogden kan de också utmäta bilen, trots att den har bytt ägare. Då måste du som ny ägare betala skulderna för att få tillbaka bilen, och det kan vara riktigt höga avgifter. Bara en liten avgift som några trängselskatter kan snabbt växa rejält om man inte gör något åt dem. Plötsligt kan du som ny bilägare stå där utan bil, men med en massa skulder som du inte tidigare haft någon vetskap om. Att göra kontroller innan bilköpet är därför A och O.

marinate