Slitagedelar på en bil

Det finns en hel del saker på bilarna som är rena slitagedelar. Det spelar ingen roll vilken bilmodell man har, sakerna går sönder tids nog i alla fall. Om man står och ska köpa en begagnad bil finns det dock ett par saker man kan behöva se över så att man inte behöver reparera dem det första man gör. Men vad ska man titta efter?

Stötdämpare

Om bilen har körts mycket i skogen eller på gropiga vägar kan stötdämpningen ha tagit rejält med stryk. Ofta kan man se det på bilen. Den ser hopsjunken ut och i många fall kan man också höra att det knäpper om man kör över ett gupp. Bilen kan också kännas ostabil. Att byta stötdämpning kostar en del och man bör därför kontrollera den lite extra.

Bromsar

I stort sett alla bilar får problem med bromsarna någon gång. Ibland uppstår problemen flera gånger om året. Både parkeringsbromsen och färdbromsen utsätts för väder, vind och belastning. Bromsarna kan se ut på flera olika sätt och ha olika funktioner. Det är dock alltid bra att lyssna lite extra när man bromsar. Hör man ett skrapande ljud behöver bromsskivorna ofta bytas. Att byta bromsar är ofta inte så dyrt och i många fall kan man lösa det på egen hand.

Bilens strålkastare

Många äldre bilar kan ha problem med strålkastarna. Det kan vara reflektorerna som behöver bytas eller så har glaset blivit grumligt. Om bilens strålkastare inte har en tillräckligt bra funktion kan det leda till att föraren inte ser ordentligt och bilen kanske inte heller upptäcks i tid av motgående trafik. Om strålkastarglaset är repigt eller grumligt kan det räcka med att polera glasen ordentligt. I andra fall behöver man byta glas eller hela strålkastaren. Det kostar ofta någon tusenlapp per strålkastare om man väljer att köpa begagnade sådana. En nytillverkad variant är ofta bara några hundralappar dyrare och då behöver man inte heller oroa sig för att reflektorerna ska vara dåliga på den begagnade strålkastaren.

Se över reparationshistoriken

Om man inte köper en helt ny bil är det alltid bra att titta efter lite i bilens handskfack. Där finns det ofta kvitton från tidigare gjorda reparationer. Om bilen fått många reparationer gjorda på till exempel bromsarna under en kort tidsperiod kan det vara värt att kolla upp dem lite extra. Bilen kanske har något annat fel än just bromsarna som gör att delarna ofta behöver bytas. Det är också klokt att titta på när saker som kamrem, vattenpump och liknande blivit bytt. Om det är länge sedan eller inte har bytts alls kan det vara hög tid att göra ett byte innan motorn helt plötsligt bestämmer sig för att ge upp. Om så sker väntar dyra reparationer.

marinate