Välja nytillverkade eller begagnade delar?

När bilen går sönder och behöver repareras behövs det ofta en hel del delar. Det finns flera sätt att få tag i dem. Man kan antingen köpa begagnade delar, ta delar från en annan bil eller så köper man bildelar som är helt nytillverkade. Vilket alternativ man väljer kan bero på vilket syfte man har med reparationen, samt på de medel som finns till hands.

Montera ner en annan bil

Om man själv eller någon man känner har en bil som står och som har passande delar kan man ofta montera loss dem för att använda igen. Det är dock bra att se igenom delens skick så att den inte har samma fel. Om man restaurerar en gammal bil eller om man ska byta motor är det här ett väldigt vanligt sätt att gå till väga på. Att ta loss delarna tar dock en del tid och det krävs en hel del plats för att kunna förvara dem om man inte kan ha en hel reservdelsbil stående i trädgården. Det här är annars ett billigt sätt att reparera bilen på så länge delarna passar.

Köpa begagnade bildelar

För att värna lite om miljön kan ett alternativ också vara att man köper begagnade bildelar. Många gånger kan lokala bilskrotar låta privatpersoner själva ta de delar de behöver från skrotbilar som står, och i andra fall finns det företag som köper in delarna billigt, gör dem i ordning och sedan säljer dem. Att köpa begagnade delar till bilen blir betydligt billigare än att köpa nytillverkade sådana. Det gäller dock att man ser till att bildelen verkligen passar. Om man gjort om något på sin bil kanske de traditionella delarna inte är kompatibla längre.

Köpa nytillverkat

Vissa delar är ofta i så dåligt skick att det inte lönar sig att köpa dem begagnade. De är inte heller så dyra att man sparar mer än någon krona på att köpa en begagnad sådan. Det kan också vara så att man inte hittar några delar på begagnatmarknaden just när man behöver dem och då kan man behöva köpa en nytillverkad del. Många gånger är det bra att titta runt online eller bland olika bildelsbutiker för att hitta det bästa priset. De kan nämligen skilja sig åt en del beroende på delens märke och tillverkare.

En fördel med att köpa nya delar är att man har garanti på dem. Det finns inte på begagnade sådana.

marinate