Viktigt med bilbesiktningar

För att kunna köra din bil med gott samvete måste den besiktas en gång om året förutom när bilen är helt ny, då kan det dröja lite längre tid mellan besiktningarna. Enligt Transportstyrelsen ska bilen besiktas i tid, annars kan det hända att du får körförbud med den. Om du får körförbud men kör ändå får du böta minst 1500 kronor.

Vem ansvarar för att du besiktar i tid?

Det är varken Transportstyrelsen eller någon annan än du själv som ska se till att din bil besiktigas. Ofta skickar besiktningsföretagen ut kallelser när det börjar bli dags men om du inte får någon ligger det på dina axlar att ta kontakt med ett sådant företag för att få ditt fordon kontrollerat. Däremot kan du kontrollera datumet för den nya besiktningen på Transportstyrelsens hemsida för att ständigt hålla dig uppdaterad. Där står även olika besiktningsregler för alla typer av fordon, från vanliga personbilar till tunga släp, lastbilar eller MC. Kolla med ditt registreringsnummer så hamnar du rätt.

Sedan 2018 har nya regler angående tid för besiktningar tillkommit, beroende på när bilen togs i trafik för den allra första gången.

En bilbesiktning kan enkelt bokas online eller direkt hos de olika besiktningsföretagen. Ibland kan du även komma in oanmäld och hoppas på en ledig tid, ett så kallat drop-in besök. Lättare fordon brukar avklaras på ca 24 timmar medan tyngre fordon kan ta längre tid.

Vad är en besiktning?

En besiktning är när bilen tas in för grundlig kontroll för att se att allt står rätt till med den. Vissa bilar är rent av körfarliga och har sådana allvarliga brister att de är rena skadan i trafiken. Sådana brister syns i besiktningen och kan då åtgärdas. Om bilen går igenom besiktningen får du lov att fortsätta köra med den som vanligt, annars måste du lämna in den på service så att felen kan åtgärdas innan du kan ge dig ut i trafiken igen. När felen är åtgärdade kan du skicka in ett intyg till Transportstyrelsen så att de vet att det är klart att köra igen.

Var kan du besikta bilen?

Om ditt fordon är registrerat i Sverige ska också besiktningen ske här i rätt tid. Om bilen däremot kommer att användas mer än 6 månader utomlands så ska registrering och besiktning ske i det landet. Ett tips är att göra besiktningen så nära hemmet som möjligt, men befinner du dig tillfälligt i en annan del av landet kan du vända dig till en bilbesiktning i närheten.

marinate